Личен блог на Борислав Арапчев

 



Интервю с мен за seoptimizacia.com

0000-00-00 00:00:00 / 2011-12-15 00:00:00
Начало / SEO


Колегата ми инж. Евгени Йорданов проведе интервю с мен по въпросите за SEO оптимизацията. Препечатваме част от материала тук:

Е = Евгени Йорданов
Б = Борислав Арапчев

SEO експертите: Борислав Арапчев за оптимизацията за търсачки

 
Е: Представи се с няколко думи пред читателите на SEOптимизация.
 
Б: С уеб дизайн се занимавам от 2001 г., а през 2004 г. основах Идея Студио и тогава  започна и работата ми по оптимизация за търсещи машини. През 2004, търсейки в Гугъл за Идея Студио, открих сайта си на 40-та страница. И тотално посърнах. Заех се да усвоявам похватите, чрез които Гугъл ще ни хареса. И ето ни днес – на 1-ва страница.  Развиваме успешно и един сайт за обяви и един регионален портал. 
 
 
 
Е: Кое ти е най-интересното на теб от SEO оптимизацията?
 
Б: SEO оптимизацията е бавен и упорит процес, бързите и лесни резултати не остават дълго (ако са постигнати по нечестен път – с непозволени спам / black hat техники).
 
Но е голяма радост за мен да виждам как ден след ден, подобрявайки кода и комуникацията на сайта с търсещите ботове, сайтът се популяризира и покачва в търсенето. Харесва ми, че за да съм успешен мисля много – какво и как да направя, какъв подход да имам, нещо по-различно да измисля.
 
 
 
Е: Има ли пазар за SEO услуги в България?
 
Б: Има, да. И той се разраства. Фирмите рабират нуждата от SEO  и популяризация на сайта им, неговото по-добро позициониране в търсачките, осъзнават че трябва да отделят пари за тази услуга. От нас зависи за тези пари да дадем резултати.
 
 
 
Е: Каква е разликата между White Hat и Black Hat SEO тактиките за теб?
 
Б: Black hat техниките са „насилване” на сайта – структурата му, комуникацията му със социалки, директории и търсачки. Губи се човешкото при тези похвати, когато почти изцяло машинно се прилагат методи, за да убеди Гугъл, че “това е сайтът”. Сателитките пък за мен са мъртви сайтове с кратък живот, които след като изпълнят целта си често биват зарязвани. И е тъжно да попаднеш после на един такъв „сайт”. Но Гугъл започва да се справя напоследък по-добре с този проблем.
 
 
 
Е: Съществуват ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?
 
Б: Теоретично – да. Да речем – сайтът на Coca Cola – при търсенето на марката е първи, всеки знае името и т.н. Но често пъти такива предимно имиджови сайтове са претрупани с флаш елементи, тежки са и не са много добри в употребата им и от хора, и от търсачки. Подобряването на ползваемостта им и SEO‑то им би било плюс за всички.
 
Но ако и така продават и печелят добре – едва ли ще се трогнат от думите ми 
 
 
 
Е: От какво зависи ефективността на SEO?
 
Б: В различните ниши – различно. Но общовалидно – добро съдържание, хубав код, споделяне, осигуряване на комфорт в сайта на потребителя, обратна връзка. 
 
 
 
Е: Какви са новите световни тенденции в света на SEO?
 
Б: Локалните резултати ще стават все по-важни, също мненията на потребителите и отзвукът в социалните медии. Но да не се заблуждаваме – SEO не е само Facebook и Twitter. Оправете си кода, публикувайте качествени неща, мислете! И връзки, много връзки, както казва Оги 
 
 
 
За пълният материал посетете -  http://seoptimizacia.com/seo-ekspertite-borislav-arapchev-za-optimizaciyata-za-tarsachki.seo . 
 
 
Оригинален източник -  http://seoptimizacia.com/ . 




Разгледано: 1581 пъти.



Още от категория:
SEO


• Лоша SEO карма
• SEO бисери от клиенти
• Анатомия на един вайръл
• Вярата и SEO
• Абе, Гоше, спри с тия линкове, бе, чичо!
• SEO Конференция България от орлов поглед
• SEO: Сайтът ви е жив организъм!
• SEO без SEO
• SEO-играта се усложнява
• Чист спам или как се изгаря от негативно SEO