Личен блог на Борислав Арапчев

 



Свръх амбициозните хора

0000-00-00 00:00:00 / 2012-12-15 14:33:25
Начало / Живот


Да си амбициозен не е лошо. Това е движещият фактор за бизнеса, живота, отношенията. 

Но има една категория хора, които са свръх това. За тях става дума тук. 
Аз познавам поне двама такива. Ето някои неща за тях. 
 

Те заимстват идеите ви

Да, и на двамата тези мои познати съм предлагал различни идеи, във връзка с дейността им. Идеи, които съм премислял, тествал и знам, че са ефективни и вършат работа. 
Но, тези хора, макар че са много напредничави (в бизнес смисъл), поради его или друго, по принцип не обичат много много друг да им дава мнение. Така че, когато аз подам моята идея, тя или бива отхвърлена, или бива оставена на пауза. И този същия човек идва след 2 месеца и ми казва:  
 
Боре, хрумна ми това и това (което аз съм му предложил по-рано)! 
 
Аз зяпвам от почуда. Човекът ми представя собствената ми идея като негова. Или може би чак тогава я е осъзнал и приел. Така един път, втори път – докато накрая по неволя  - свикнах.  
 

Те ви използват

Да, изполват ви. Да го знаете. Докато сте им нужни, са ви приятели, търсят ви, издигат ви (те са много добри ласкатели) и демонстрират най-добри чувства към вас. Но когато се свърши работата, бързо забравят за вас и виждате че не е било приятелство, а просто „употреба”. 
Такива хора като булдозер крачат през живота и гонят собствените си цели. Експлоатират всеки, който срещнат (разбирай –който им е нужен), изцеждат го и продължават нататък. 
 
Преди време бях част от един подобен „проект”. Работехме с човека, бях канен на гости, където имаше шеги, закачки, хапване и гледане на филми. Но малко ми просветна след N-тото ходене, защото все едни и същи хора идваха, пряко свързани с проекта. И тогава си казах – ами това не е парти, това е тиймбилдинг. И ми стана гадно. А и филмите, които гледахме си бяха чиста проба бизнес филми, прокарващи бизнес идеи, надъхващи единствено за работа. 
 

Те нямат приятели

Познавам тези хора. Те нямат приятели. И това е най-тъжното. Поне за мен. На тях явно не им тежи. Те общуват  и се виждат само с хора, с които имат конкретна работа да вършат в дадения момент.  Дори да ги видите в киното, или да пият бира с някого, то той им е или колега, или клиент, но никога човек, който не е свързан с бизнеса. 
 
Една разходка с някой, от който няма да извлекат полза за тях е губене на време. А свободното си време прекарват само със семейството. Приятели няма. От тях нищо не можеш да спечелиш. Поне не в бизнес план. Така си мислят те. Но аз ... не съм съвсем съгласен. 
 
P.S.
Е, добре де, те не са толкова лоши, колкото ги описвам. Просто трябва да разберат, че живота не е само бизнес. 
 
P.P.S.
Та ... кой идва на бира с мен :) 
 




Разгледано: 2453 пъти.



Още от категория:
Живот


• Българският път
• С този народ, с този дух, ще продължим напред
• Истинската Зелена сделка
• Това не може да са български управници
• Един ден като си отидем
• Проблемът с дигитализацията при децата
• Ами не, не е куул. И фън не е.
• Завръщане в селото
• Глобализмът няма да успее
• Данните