Личен блог на Борислав Арапчев

 



Offline и SEO

2014-01-29 02:58:09 / 2014-01-29 03:05:23
Начало / SEO


Трябва да сме коне с капаци, ако не видим, и не признаем, че и доста офлайн методи помагат на SEO-то и на целият маркетинг микс.  Тук ще се спра набързо на някои от тях.

Макар че са трудни за по-задълбочен анализ и метрики (някои от тях), те имат своя принос, и комбинирани с оптимизация, цялостният ефект е повече от добър.
 

TV реклама

Абе, ако имахме бюджет за ТВ реклама, нито аз щях да пиша това, нито вие да го четете, нали :) . Добре, ако все пак имате такава възможност, и такъв бюджет, възползвайте се. ТВ реклама със споменат или показан в нея ваш сайт, ви носи директен трафик, а споменаването на марката ви само кара потребителите да я запомнят.

Гугъл обича трафика – това му показва, че сайта ви е полезен и важен, и ефекта е само положителен. А споменаването на марката ви води до нейното търсене в Гугъл – което пък е сигнал, че вие сте име в определена област, и това води до по-силно брандиране, Гугъл ви вижда като интересна  и търсена марка.  Това е само добър сигнал с  положителен ефект отново.

 

Билбордове

Тук нещата са подобно на ТВ рекламата – само че бюджетът е по-нисък, по-достъпно е, ефекта е по-трудно измерим, но ползите са пак основно две  - повишен трафик и по-добро брандиране.  Винаги включвайте и сайта си.

Хубавото на билбордовете е, че могат да се разпространят по-масово и докато чакате на сфетофара, да запомните сайта или марката. Докато при ТВ рекламата – при рекламният блок често доста зрители спират звука и отиват до хладилника за бира :) .  

 

Радио реклама

Покрива голяма аудитория – офиси, магазини, всички шофьори в града. И тук, както и при предишните две e хубаво адресът на сайта ви да е кратък и лесен – за произнасяне и запомняне. Адреси от типа Dir.bg, News.bg, Seom.bg, Sol.bg са перфектни. Адреси от вида yaka-firma-za-dograma-ot-sevlievo.bg са недоразумение и неефективни. Трудно се произнасят, трудно се запомнят, трудно се изписват, така че ефективността  е доста ниска.

Отново ползите са - трафик и популяризиране на марката. 


Визитки

Стари колкото света, визитките не са отживелица. Направете си ясна, чиста, подредена визитка. Дизайнерски попълзновения, при които не знаете от кой ъгъл се гледа визитката, са катастрофа. Включете фирмата си и сайта си, удебелете ги.

Така ще стимулирате хората да изпишат сайта ви и да го разгледат. Да, познахте – печелите трафик.
 

Брошури

Голямата дилема – да отсечем ли една гора за реклама, или не?
Наш клиент в Лондон (с няколко успешни сайта) винаги комбинира нашата постоянна SEO оптимизация по сайтовете му с периодични кампании по разпространение на рекламни брошури. Ефектът при него е доста силен. При офлайн кампаниите му се забелязват силен трафик към сайта и ефектът на SEO-то се подсилва и подпомага.

В Пловдив обаче, животът на една брошура е до първото кошче.
Така че – проучете –  на някои места това работи, на някои – не, а и зависи от бизнеса.


Големи отстъпки

Истинска история – магазин за бебешки и детски стоки пуска голямо намаление за един ден – 50 %. Всички мами си звънят – В Магазин Х има 50 % намаление!!!. И пред магазина километрични опашки, истерия – същински офлайн вайръл маркетинг. Да, дори и да пуснете продуктите с по 3 лв печалба,  печелите нещо друго – доста силно и трайно – марката ви се набива  и запомня, засилва се бранда ви, много от мамите после влизат в сайта ви, и се записват в бюлетина ви, за да бъдат уведомявани за нови промоции.

Отново – трафик, брандиране, нови клиенти – с една дума – офлайн вайръла ще премине и в онлайн такъв. Ефектът е  много силен. Само печелите дългосрочно.


Програми за лоялни клиенти

Да, стимулирайте вашите клиенти, поканете ги в сайта си, дайте им отстъпки и поощрения – от това ще спечелят и те, и вие. Win-win, какво по-хубаво?  

 

Спонсориране на събития

В едно събитие, в зала, в която 400 човека стоят цял ден, е добре да покажете и да се запомни сайтът ви и фирмата ви.  Така че – ваша реклама на такова място само ще е от полза.
 

Други

Има и други начини. Измислете ги! :)


Успех!





Разгледано: 1682 пъти.



Още от категория:
SEO


• Лоша SEO карма
• SEO бисери от клиенти
• Анатомия на един вайръл
• Вярата и SEO
• Абе, Гоше, спри с тия линкове, бе, чичо!
• SEO Конференция България от орлов поглед
• SEO: Сайтът ви е жив организъм!
• SEO без SEO
• SEO-играта се усложнява
• Чист спам или как се изгаря от негативно SEO