Наблюдения при мобилно Гугъл търсене

Наблюдения при мобилно Гугъл търсене

2013-08-18 17:57:33

1.

Когато търсите през телефона си Гугъл поставя иконка със мобилен телефон до сайтовете, които имат мобилна версия /и правилно мобилно пренасочване и мобилни тагове/, но НЕ и  до тези с адаптивна / responsive версия. 
 
Това за мен е важен знак – при търсене през телефона предпочитам мобилните и олекотени сайтове, а не тези с адаптивен дизайн - последните са тежки, бавни и често пъти браузъра ми блокира. 
 

2. 

Преди време колеги обявиха, а и аз тествах и установих това, че вече Гугъл доста добре локализира резултати в рамките на България – според града и региона. Това значи че ако търсите за дума хамали, и сте в Пловдив /Гугъл установява това чрез вашето IP/ той ще ви изведе резултати, почти като при търсене за хамали пловдив
 
Скоро се изненадах, когато бях в отпуск, и търсейки за хамали /мобилно търсене/ Гугъл отново ми извади резултати като за хамали Пловдив. Само че направих търсенето този път от морето – Поморие. Не бях логнат в Гугъл Плюс. 
 
Това ме учуди доста. Гугъл или базира търсенето си в случая на cookies, или асоциира MAC адреса на устройството /компютър или телефон/ с определен град. Което – не ми се вижда логично и в двата случая, защото  може да съм от Пловдив, но ако отида в Бургас може да търся местна бензиностанция Петрол например, и очаквам да видя бургаската бензиностанция, а не пловдивската. 
 
Но това са само някои наблюдения и времето ще покаже накъде вървят нещата. 
 


Публикувано: 2013-08-18 17:44:36 / Последна редакция: 2013-08-18 17:57:33 (Прочетено 1078 пъти.)


Facebook | Twitter | Google | Версия за печатПриятели и партньори
• Специални неща