Личен блог на Борислав Арапчев

 



Мъртвите отварят очите ни

2015-10-03 17:14:21 / 2019-07-19 04:27:14
Начало / Живот


Минавам покрай  Драгановите гробища.

Там лежат баща ми и брат ми.

Татко почина през 2000 от рак,  а брат ми  - през 2011 /на 34 години/, след алкохолизиране  - от инфаркт.  

Трябва да съм глупак, или идиот, за да не си направя изводи, от тези събития, и да не извлека поука - за себе си, за близките си, за всички. За да не се повтарят тези трагедии.

Тук изброявам някои принципи, които станаха за мен водещи, и  са следствие от изживени моменти, прочетени книги, разговори, размисли и страсти :)  Надявам се, че те ще са полезни и за вас.

 

Обичай и уважавай Бог, търси го, бъди близо до него, мисли за него, виждай го във всеки и навсякъде!
Той е Творецът на този свят и на нас, и ние му дължим това, а връзката  с него дава най-силното  и чисто истинско щастие и смисъл!   
 

Бъди честен и не лъжи! Бъди истински!
Това е чистота в отношенията, мислите, свобода на ума и сърцето и уважение на другия. Говори, това което мислиш, не клюкарствай, не бъди лицемерен. Истината ще ви направи свободни, казва Христос.
 

Ако имаш мечти или желания  - какво да работиш и  се занимаваш и да бъдеш удовлетворен  - смело ги следвай, работи упорито за това, и ще успееш!

Не дръж мислите си само  в себе си - това  е голям товар!
Споделяй, разговаряй  с приятели, коментирай - това е най-добрата психотерапия и  решение.
 

Не дели хората,  а търси неща, които ги обединяват - а това може да стане само със сърцето!
Умът започва да категоризира  - на бедни и богати, на  гении и глупаци и винаги ни води към разделение.
 

Не тъгувай за миналото!
Всичко случило се е Божия воля и има своят смисъл /който не винаги разбираме/ - и не можем да променим и върнем. Можем само да го приемем, да си простим, ако сме сбъркали или съжалявали, да простим на другите, и да продължим напред. Начисто!
 

Не се бой от бъдещето!
С мисълта - Бог напред, аз след него!, или Бог е  с мен, от човек ли ще се убоя! /Библейски израз/ - можеш да преодолееш  и пребориш всичко, да се справиш със всякакви предизвикателства. Във всеки от нас има сила, само трябва да я впрегнем, за да можем да постигнем всичко!   
 

Не вярвай на приказките за бързо забогатяване, лесен успех и благополучие!
Дори и  да се случи това, то няма да те направи щастлив /незаработени пари развалят душата и не носят щастие/, а ако ти си добре сега - това ще черпи от кредита ти в живота занапред или от кредита на твоите близки. Няма по-сладко от постигнатото  с труд, то  е по-бавно, но много по -трайно и удовлетворяващо.
 

Живей тук  и сега!
Този момент, този ден,  е  единственото истинско нещо, което имаш и   с което разполагаш, на което ти можеш да влияеш  - бъди осъзнат, бъди със сърце и ум  в нещата, които правиш, не бленувай бъдещи неща или не рови в миналото. Радвай се на малките неща  - те са много  и навсякъде -  и твоето осъзнато присъствие в тях ще ги направи големи и значими!
 

Бъди човек!
Уважавай околните, бъди човечен  с тях! Дръж се  и прави  с другите това, което би искал и те да правят на теб!  Всички хора са равни. Не съди по външността!
 

Бъди реалист  с оптимистична нагласа!
Имай реално виждане за света и реалистични очаквания, но вярвай в доброто и успеха! Освен думи  е важно да осъществяваш и дела. И... научи науката на провала - нека всеки провал не те обезкуражава, а се изправяй  и продължавай! Това е един от най-важните уроци на живота.
 

Променяй!
Ако нещо не ти харесва  - запретвай ръкави и го променяй, бъди съвестен гражданин  с будна съвест, само така може да се изгради добро  и качествено общество! Бъди промяната, която искаш да видиш  в света, казва Ганди!
 

Обичай Родината си!

Парите, предметите и технологиите трябва да са ти слуга,  а не господар!
 

Влагай Любов в делата си!
Тя дава смисъл на съществуването ни!
 

Прибирай мръсните си чорапи! :)
Носи своите семейни отговорности, за да има в дома ти хармония, ред, чистота, радост и семейно щастие!   

 





Разгледано: 2091 пъти.



Още от категория:
Живот


• Българският път
• С този народ, с този дух, ще продължим напред
• Истинската Зелена сделка
• Това не може да са български управници
• Един ден като си отидем
• Проблемът с дигитализацията при децата
• Ами не, не е куул. И фън не е.
• Завръщане в селото
• Глобализмът няма да успее
• Данните