Личен блог на Борислав Арапчев

 



БГ музика VS Музикаутор

2013-04-19 03:45:16 / 2013-04-19 03:46:12
Начало / Бизнес


Хубаво е, че българската музика търпи същински съвременен Ренесанс и ни кара да се гордеем с музикалните творци тук и сега. Рзбира се, легендите Лили Иванова, Йорданка Христова, Емил Димитров, Данчо Караджов и пр. винаги ще карат кожата ни да настръхва, а думите да стават безсилни пред чутовната мощ на тези уникални гласове, но модерната музика, произведена днес, а не в миналото, показва загриженост към културните ценности, уважение към художествената естетика. Защото народ без музика е народ без култура.

Не е хубаво, че организации като „Музикаутор“ и „Профон“ са сериозни спирачки на този процес. Провъзгласили се за адвокати на текстописци, аранжьори, композитори и изпълнители, двете сдружения трябва да следят спазват ли се авторските права на българските музиканти.

Дали са доволни или не от установената практика хората на музикалното изкуство в Блгария, няма значение. Съвсем наскоро Данчо Караджов, фронтмен на легеднарната група „Сигнал“ и настоящ треньор в „Гласът на Бългрия“, съвсем открито обвини „Мюзикаутор“ в некоректност и непозрачност на системата за отчитане, с която боравят от организацията. Г-н Караджов поставил пред изпитание сдружението, организирайки експеримент на свой гръб.

За провеждане на концерт Данчо Караджов обявил, че на събитието ще използват парчета на „Сигнал“, за което трябва да заплатят 5% авторски права, възлизащи на обща стойност от 3000 лв. След известно време всеки член от групата получава по завидните 23 лв. за това, че авторският му труд е бил употребен на въпросното мероприятие.

Така съвсем логично възниква въпросът, как да се вярва на сдружения, които очевидно действат против интересите на тези, които бранят? Дори Митко Щерев, утвърден композитор, аранжор, пианист и бивш член на УС към „Музикаутор“, заяви, че програма, по която да става отчитането на излъчванията, все още не е закупена и че това се случва на абсолютно случаен принцип.

Друг абсурден казус, добил обществена популярност, е спорът между „Мюзикаутор“ и БТВ, като първите посочват, че медията не изплащала задълженията си към тях от 2009 година насам. От телевизията заявиха, че продължават да изпълняват ангажиментите си така, както са го правили от сключването на договора през 2002, и подобни твърдения са неоснователни.

Имайки предвид съмнителния характер на музикалните лъжеадвокати и факта, че от BTV помагат много повече на българските таланти чрез риалити формати като “Гласът на България“, нищо чудно и тук в най-близко бъдеще да станем свидетели на поливане с топла вода.

 





Разгледано: 2183 пъти.


ВИДЕО:

БГ музика, БТВ, Музикаутор, авторските права на българските музиканти, Мюзикаутор



Още от категория:
Бизнес


• Благодаря за обслужването и отношението на служителите на ЦКБ - Клон Бетовен - Пловдив
• Шистови лъжи: Сбогом, ТВ
• БГ музика VS Музикаутор
• Токът – какво плащаме?
• Техник от 21 век
• Ден за подаръци
• BG hosting rulez!
• Подарък GPS - Geovision от Виваком
• Робът и господарят
• Цени