Личен блог на Борислав Арапчев

 Как се решава проблем с хакнат Фейсбук профил

2022-07-04 16:16:38 / 2022-07-04 16:30:40
Начало / Web


Моят приятел Митко имаше проблем с хакнат Фейсбук профил и ми изпрати неговите указания как се постъпва в такава ситуация.

Текстът надолу е негов:

Да споделя своя опит от хакване и открадване на акаунта ми във Фейсбук.

На 9.06.2022 г. останах без фейсбук акаунт поради логване и смяна на парола от мой забравен имейл въведен в профила ми. Регистрацията ми във фейсбук беше с мейл в mail.bg, не съм го ползвал много дълго време, но затова ще разкажа по-нататък. Получил съм следните имейли във въведения като основен имейл в gmail.com.

Време за реакция

Нямах време в този момент да обърна внимание на тези имейли, а когато ги видях беше вече твърде късно и реално нямах профил вече. Времето за реакцията е 15 минути, а аз ги видях след 1 час и нямах повече достъп до профила си. Веднага следвах процедурите на фейсбук и докладвах профила като хакнат, но много важно да се направи от компютър и телефон през който сте се логвали вече и е познат за фейсбук. След това пак през процедурата за докладване не „самозванец” или някой който се представя за друг се докладва акаунта с качена снимка на документа за самоличност и подробно описание на проблема, в моя случай снимах личната си карта и получих следния имейл 

Докладване, че профилът ви е хакнат

Също така се свързах с поне 10 човека които са ми в приятели да докладват профила, че се представя за друг с цел поне да бъде блокиран за 15 дни да не върши простотии. Минимум 10 човека трябва да го докладват и то които са в приятели, иначе няма да сработи блокирането. След което веднага писах на mail.bg, че някой е регистрирал същия имейл като моя и ми е хакнал профил в социални мрежи. С тяхно съдействие си върнах контрол върху стария мейл, влязох и успях да сменя паролата във фейсбук, понеже хакера не беше премахнал този мейл от профила.За мое огромно съжаление вече беше включена двуфакторната защита и нямаше начин да си вляза в профила. След като смених паролата хакера се е осетил и е опитал отново да смени паролата и получавам вече следните имейли и това е следствие задействана процедура по хакнат акаунт, сменена парола, докладване за някой който се представя за друг и докладване от приятели че акаунта се представя за друг. От фейсбук вече бяха добавили като основен мейл моя, който беше преди хакването. Кликам на “Защитете акаунта си сега” сменям отново паролата и отново се оказва включено двуфакторно удостоверяване и се затваряме в омагьосан кръг след въвеждане на правилна парола. Хубавото е, че профила не се вижда за приятелите и не може да се намери при търсене. Просто не съществува, докато не се довърши процедурата за възстановяване. Вече бях малко по-спокоен и следват следните процедури с валидна вече парола - screenshot.jpg Screenshot_20220628_221359_com.facebook.katana.jpg

Изпращане на личен документ

Отново не загубих надежда и на следните екрани в зависимост дали през мобилното приложение или браузър на компютър се клика на „Need another way to authenticate” или “Имате проблем” ви изпраща в процеса да въведете валиден имейл и след това да снимате в реално време документ за самоличност. В моя случай снимах лична карта. Изпратих и получих следния имейл -

 

Пробвах с изпратения линк, не става. Пробвах с изпратената временна парола, пак не ставаше. Продължих да опитвам, дори им отговорих на имейла, но нямаше реакция от тяхна страна. Продължавах с процедурата да снимам лична карта с цел да изключат двуфакторното удостоверяване. След трето или четвърто повторение на процедурата вече взех да получавам еднаква временна парола с еднаква валидност - влязох с нея и се стартира процедура при която трябваше отново да снимам документ за самоличност и тук важното е, че трябва да снимате вече друг официален документ, в случая снимах шофьорска книжка. Следващата и финална стъпка е получих вече финалния мейл - Screenshot_20220703_214709_com.google.android.gm.jpg Влизате през линка и довършвате идентификацията си и вече ще имате пълни права върху акаунта си. От фейсбук са изключили двуфакторната защита. Веднага включих двуфакторната защита и добавих телефона си, след това и статичните кодове записах, включих одобрение за логване от други устройства и браузъри, смених отново паролата си и вече имам пълен контрол над профила си във фейсбук.

За мое огромно удоволствие и поради бързата ми реакция хакера не е могъл да използва профила за користни цели. След многото докладвания на профила е бил блокиран и смяната на парола от моя страна е възпрепятствало злодеянията. Веднага проверих логвания и активност и за мое щастие имаше единствено логване в деня на хакването и няколко коментара в някакви камбоджански страници. След това профила е блокиран и не можело да се върши нищо от него и вече реално не е интересен. Целта е да се тролва по разни страници, рекламирането на нещо си безброй пъти навсякъде, изнудване от ваше име, дори може и да рекламирате дарителски и офшорни сметки с друго предназначение и др. подобни действия.

Задайте си въпроса как се хакват профилите във фейсбук?

Много лесно. От mail.bg и abv.bg изтича информация за прекратени регистрации поради липса на активност дълго време. Информацията се продава и след това е достатъчно да провериш дали с някой от мейлите не е регистриран профил. Ако има такъв веднага регистрираш такъв имейл, сменяш паролата на профила през него и вече имаш контрол на фейсбук профила. Много хора ми казваха да се откажа и да не се занимавам и дори, че това е мисия невъзможна да си върна обратно профила, но ето че успях. Иска се търпение, постоянство и не трябва да се отказвате колкото и безнадеждна да изглежда ситуацията. Написах всичко това с цел да помогна, защото ежедневно чета за подобни неща. Надявам се да съм полезен и да се предотвратят подобни гаври с хората.

Пазете си информацията с необходимите високи нива на защита и нека СИЛАТА бъде с вас ☺

Разгледано: 50 пъти.Още от категория:
Web


• Избързала идея
• Как се решава проблем с хакнат Фейсбук профил
• Как да издоим клиента!!
• Не искам Гугъл очила!
• КЗП: Насоки за общи условия на интернет-магазин
• Как да защитите материалите си в интернет, пред Гугъл
• Младенов. Огнян Младенов.
• Интегрирани коментари в Гугъл Мапс
• From Superhosting.bg with love
• Виртуална карта от ЦКБ