Личен блог на Борислав Арапчев

 



Робът и господарят

0000-00-00 00:00:00 / 2012-11-29 14:00:55
Начало / Бизнес


 

Поради епохалното значение и реалистичното обрисуване  на бизнес ситуацията у нас (в много фирми) публикувам този материал. Източникът не ми е известен. Това не значи обаче, че съм съгласен със всичко и разсъждавам точно  така. 
 
 
Ето няколко съвета как да се отнасяме към работодателите си, ако искаме да ни уважават. Трябва да знаете, че на 80% от работодателите в целия свят, не им пука за вас, те са пълни егоисти, обсебени от парите и стремежа към печалба, за което са готови на всичко. Тях не ги интересува, че сте болни вие или някой член на семейството ви, че не можете да си покриете ежедневните разходи за храна, отопление , вода и др. Ако намерят по-евтина работна ръка от вас, няма да се поколебаят да ви сменят. Ако нямат нужда от вас, ще ви уволнят на секундата. Те са пресметливи, горделиви и се мислят за висши същества, смятат, че работника трябва да се чувства благодарен за това, че са му осигурили работа и някакво смешно възнаграждение. За това всеки от вас трябва да има стратегия, как да се държи с тях.
 
Първо: Никога не мислете за работодателя и неговите проблеми, и не го извинявайте с тях. Бъдете сигурен, че той не мисли за вашите, дори да се представя като благороден, но безпомощен светец. Това е просто театър, за да ви накара да се чувствате неудобно, че при неговите големи грижи, го занимавате с такива дребни проблеми, като това, че не ви стигали парите да си платите сметките. Мислете първо за себе си, както го правят работодателите, нима мислите, че той вкъщи седи на студено или се чуди с какво да облече децата си и как да ги нахрани.
 
Второ: Винаги работете усърдно, не ходете на работа за да отбивате номера и се обучавайте самостоятелно в новостите на професията която парктикувате. Така винаги когато го видите, работодателят, щото те се крият, можете, даже е задължително, да го питате: Кога аджеба, ще ми вдигнете заплатата? Аз тука се претрепвам от работа, а парите не стигат? Ти можеш ли да си издържаш семейството с моята заплата?
 
Трето: Не се притеснявайте да го заплашвате, че ще се оплачете в инспекцията по труда или в пресата за нарушенията във фирмата, ако реши да ви уволни. Има достатъчно хиени журналисти, дебнещи за най-малкия възможен скандал, даже можете да назовете конкретни имена. Още по-добре, ако работите в екип и успеете да се организирате колегите заедно да протестирате. Няма изряден работодател, всички са мошенници, за тях десете божи заповеди не важат, те са измислени за вас.
 
Четвърто: Знайте законите и изискванията за безопасен и здравословен труд, и при всяка възможност, демонстрирайте пред работодателя си, че не сте просто роб на труда, а роб дето си търси правата.
 
Пето: Знайте, че изтърканата фраза, незаменими хора няма използвана доста често от работодателите е вярна, но му кажете, че има по-скъпи хора и ако мисли, че ще намери някой с вашите умения, да работи вашата работа на тази смешна заплата, жестоко се лъже. Работодателят винаги си прави сметката, той знае, че за един нов работник винаги трябва време за да се научи и да може да работи на нивото на стария работник, а това неминуемо е свързано със загуби за фирмата, особенно, ако работата изисква специални, познания и умения.
 
Шесто: Не подценявайте труда си и времето прекарано в обучение, в крайна сметка това е единственото което можете да продадете, за да спечелите пари. Накарайте и другите да осъзнаят, че трябва скъпо да продават труда и знанията си, само така можете да получите удовлетворяващо то ви възнаграждение.
 
Седмо: Никога, никога ама никога не взимайте кредити или нещо на изплащане, освен ако не се чувствате богат, но и тогава внимавайте. Защото хората с кредити, са любимите работници на работодателите. Имате ли кредит, вие сте кукла на конче, могат да ви използват както си искат и колкото си искат.
 
Осмо: Постоянно преглеждайте обявите и си търсете друга работа с по-добри условия , ходете на интервюта, не се оставяйте да свиквате с измамната сигурност на едно работно място. Ако откриете по-добра работа, веднага напуснете, като поставите условие, че ако иска да ви задържи, настоящият ви работодател, ще трябва да се бръкне по- дълбоко в джоба.
 
Девето: Винаги се осигурявайте на реалната заплата,, щото ако някой ден се пенсионирате, работодателят няма да ви плаща пенсията.
 
Десето: Мразете работодателя си! Печалбата му е европейска, а заплатите си ги знаете какви са.
 




Разгледано: 2189 пъти.



Още от категория:
Бизнес


• Благодаря за обслужването и отношението на служителите на ЦКБ - Клон Бетовен - Пловдив
• Шистови лъжи: Сбогом, ТВ
• БГ музика VS Музикаутор
• Токът – какво плащаме?
• Техник от 21 век
• Ден за подаръци
• BG hosting rulez!
• Подарък GPS - Geovision от Виваком
• Робът и господарят
• Цени